Systemisch werken - Familieopstellingen

In mijn praktijk maak ik gebruik van energie. 
Energie van het lijf.
Dat is voelbaar. 
Met systemisch werk maak ik ook gebruik van energie. 
Ik voel de energie, kan in de energie van een ander persoon gaan staan en voelen wat de ander voelt. 
Klinkt zweverig, klinkt wellicht wat eng, maar het is een prachtige tool om inzichtelijk te maken wat er speelt. Wat niet zichtbaar is wellicht, maar wel van invloed. 

Wat is systemisch werk?

Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van een familiesysteem. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen.

Een opstelling begint altijd met een gesprek. Vaak maak ik een genogram waarin ik voor mezelf teken hoe de familie is opgebouwd. Zie het maar als een stamboom.
Ik werk graag met vloerankers die een persoon representeren. Een vloeranker is een gekleurd papier ( ook de kleur die je kiest doet er toe in mijn opstellingen) waarop we de naam schrijven van de persoon. Vaak begin ik met die van jezelf.
Soms is het nodig om een grotere opstelling te doen, waarbij het handig is om in plaats van vloerankers, mensen te gebruiken als representant. Zij staan dan in de energie van de persoon die ze representeren. En geloof me…iedereen kan dat! 
Deze ‘representanten’ ( vloeranker of mens)  krijgen een plek in de ruimte en de opstelling komt tot leven doordat de representanten informatie verschaffen over gevoelens en gedachten en de eventuele drang om te bewegen.

bron: www.verwonderland.nl

Vanuit symptomen die je voelt of waar je tegenaan loopt (bijvoorbeeld angsten, doelen niet halen, relatieproblemen, etc.) wordt de onderliggende dynamiek in het systeem zichtbaar. Door herkenning van de dynamiek is verandering mogelijk, waardoor de energie weer kan stromen. Mensen komen weer in hun kracht en het systeem kan herstellen door een gezonde plek voor alle leden te vinden.

Bert Hellinger ontdekte dat er 3 basisprincipes in systemen werkzaam zijn:

Deze drie basisprincipes zijn

 1. Binding. Iedereen heeft recht op een plek in het systeem

 2. Volgorde. Alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar

 3. Geven en nemen. Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn

De rode draad in het familiesysteem vormt de binding met het systeem van herkomst. De binding is de band met de ouders, grootouders en nog veel verder terug. Als door welke omstandigheden dan ook 1 van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan er dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd waardoor de huidige situatie blijft bestaan.

Voorbeelden van dynamieken zijn

 • Iets voor een ander dragen binnen het systeem

 • Iemand volgen die binnen het systeem is buitengesloten of niet erkend

 • Iemand gaat van zijn plaats

 • Iemand identificeert zich met een ideaal, iemand of een concept

Vanuit deze dynamieken ontstaan symptomen waarmee we in het dagelijkse leven worden geconfronteerd.

Voorbeelden van symptomen zijn

 • Angstig zijn

 • Gebrek aan ondernemerschap

 • Doelen niet halen

 • Niet weten wat je wilt

 • Onzekerheid

 • Niet productief zijn

 • Onduidelijke lichamelijke klachten

 • Onrust

 • Extreem verantwoordelijkheidsgevoel

Deze symptomen kom je misschien wel dagelijks tegen in verschillende contexten als relatie, sport, werk, vrienden, gezin, etc. Vanuit de symptomen komen met behulp van een opstelling de onderliggende dynamieken aan het licht. Door het beeld dat een opstelling zichtbaar maakt en de energetische werking binnen dat veld kan het systeem ontspannen. Komt het systeem weer in overeenstemming met de basisprincipes (wetten) dan gaat de energie weer stromen en kan men de gewenste verandering doorvoeren.

*bron:http://www.mindacademy.nl

In mijn systemisch werk, werk ik met grote opstellingen graag samen met Greetje van den Os.
Kijk gerust rond op haar website! 

http://www.lovebalance.nl/

 

Wanneer systemisch werk?

Opstellen is voor mij de allerfijnste tool die ik heb. Omdat het echt mulit-inzetbaar is! 
Het hoeft niet altijd in een familieopstelling, het kan ook op zoveel andere manieren ingezet worden. Soms zit je al in een opstelling zonder dat je het zelf doorhebt. Zet ik een peper en zoutbaatje neer, of maak ik gebruik van legopoppetjes. Maar net wat ik voor handen heb. 
Maar altijd om jou te laten zien of te voelen wat jou belemmert. Om daarna weer vooruit te kijken, wat is er nodig om die overtuiging, dat patroon te veranderen? 
Dat kan soms in de opstelling al, maar ook zeker daarbuiten!

Interesse? Vragen? Stuur me een mail!