Gedachtenkracht, mindset, denk blije gedachten, het is allemaal hip and happening.
Net als met Harry Potter lezen ( deed ik pas toen deel 3 al in de winkels lag) wil ik eigenlijk niet aan iets meedoen als het hip and happening is. Gewoon, lekker niet. 😉

Maar gedachtenkracht is wel iets waar ik wel in geloof.

Een jaar of 6 geleden dreigde ik in een burn out te komen. Ik besloot een dag minder te gaan werken in overleg met de bedrijfsarts en ik kreeg de opdracht om elke avond 3 positieve gebeurtenissen op te schrijven van de dag.
Van dat fijne kopje koffie in de zon, tot een grote glimlach omdat mijn kinderen zo fijn aan het spelen waren. In het begin was het heel lastig, want de negatieve dingen vallen veel meer op.
Maar naarmate de tijd verstreek werd ik er beter in. En hielp het.

Je traint je hersenen om een ander weggetje te gaan lopen. Ik schreef al eerder over dat ‘geitenpaadje” of die ‘gebaande weg’. Je hersenen kiezen graag de makkelijkste weg. Om ze te dwingen een nieuwe weg te maken, kost dus even tijd. En overtuigingen zijn hardnekkig. Zitten soms al wel op je reptielenbrein, heb je ze al geleerd toen je heel klein was! Denk aan “pijn mag je niet laten zien” of “jongens huilen niet” . Deze diep ingesleten weggetjes in je hoofd zijn heel lastig om te vernieuwen.

De media helpt hier ook een stiekem handje in mee. Zeker als het gaat over lichaamsbeeld. Iets waar ons hoofd heel graag heel negatief over is…😉 Ken je de term “Guilty Pleasure”? In muziek is het leuk, zijn het liedjes die eigenlijk te slecht zijn maar daardoor ZO leuk. (” Ich bin wie doehoeoeoe!!”) Maar in combinatie met voeding vind ik het eigenlijk heel gek. Want als je het letterlijk vertaalt, een “Schuldig Pleziertje” , dan is die chocoladetaart dus iets waar je je schuldig over moet voelen als je het eet? Hallo, niet helpende, negatieve overtuiging! Nigella Lawson ( 1 van mijn favoriete koks op tv!) noemt het een ‘Gratefull Pleasure”, een dankbaar genoegen. Vind ik veel mooier. Want die chocoladetaart is ZO lekker, en je voelt je er fijn door en juist door het jezelf te gunnen kun je er van genieten. Een positieve gebeurtenis dus! 1 voor in je boekje!

Heus, mijn leven is ook niet een en al hieperdepiep en zonneschijn. Maar zoals ik al eerder schreef, ik kies ervoor om meer stil te staan bij het positieve, dat wat er wel is. Ook al is het minimaal! Train je hersenen, probeer stil te staan bij je hoofd, je ego, wanneer die weer de baas speelt. Vraag jezelf af “Is het echt waar wat ik denk of vind? Of is dit mijn overtuiging?”